Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ: BY JOHN DAGRES

Αναφορικά με τυχόν θέματα που προκύπτουν κατά την εκτέλεση και κατάθεση τέτοιων γνωματεύσεων,
καθώς και μετέπειτα τον έλεγχο και την εκκαθάρισή τους,
αφού όντως το σύστημα είναι ακόμα υπερβολικά πολύπλοκο και εχθρικό προς εμάς τους φαρμακοποιούς,
και καθώς έχουν προκύψει όντως ζητήματα που συνάδελφοι "τιμωρούνται" εκ των υστέρων επειδή δεν...είναι καλοί αναγνώστες χιλιάδων σελίδων οδηγιών λες και θα πιλοτάρουν διαστημόπλοιο,
αλλά το σύστημα δεν συγχωρεί παρόλ΄ αυτά ως ψυχρό και ισοπεδωτικό,
και μετά από επικοινωνία που υπήρξε με τον ΕΟΠΥΥ για το εν λόγω θέμα:
- Η φωτοτυπία της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφαλισμένου είναι απαραίτητη, επειδή αυτή περιέχει πάνω της στοιχεία τα οποία χρειάζεται ο ΕΟΠΥΥ ώστε να αναζητήσει τη δαπάνη στο Ασφ. Ταμείο της χώρας εκείνης στην οποία είναι ασφαλισμένος ο ευρωπαίος ασφαλισμένος, οπότε τα στοιχεία αυτής της κάρτας είναι απαραίτητα.
Ευτυχώς, εκτός του φαρμακοποιού, φωτοτυπία και στοιχεία της κάρτας έχουν και διατηρούν και οι συνταγογράφοι γιατροί, οπότε σε περίπτωση που κάποιος συνάδελφος δεν βρίσκει αυτά τα στοιχεία μπορεί να τα ζητήσει και να τα πάρει από τον γιατρό που συνταγογράφησε τη Γνωμάτευση,
και στη συνέχεια να το προσκομίσει στην ΠΕΔΥ του.
Έτσι, μία τυχούσα τέτοιου είδους παράλειψη, με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να θεραπευτεί και η αποζημίωση της Γνωμάτευσης να γίνει κανονικά και στο ακέραιο, ακόμα και αν αρχικά αυτά τα στοιχεία έλειπαν.
- Έντυπο Επίσκεψης Ευρωπαίου Ασφαλισμένου επίσης είναι απαραίτητο μεν, αλλά και αυτό επίσης βρίσκεται εξίσου και στην κατοχή του συνταγογράφου γιατρού, ένα για κάθε επίσκεψη.
Σε λίγες ημέρες ο σχεδιασμός είναι να μην χρειάζεται καθόλου αυτο το έντυπο αλλά ηλεκτρονικά και προληπτικά το σύστημα μόνο του να το αναζητεί και να μην ενοχλείται αδίκως ο συνάδελφος.
Αλλά ακόμα δεν έχει γίνει στην πράξη κάτι τέτοιο.
- Υπάρχει η ενημέρωση ότι κάποιο περιστατικό στην Αχαΐα που ζητήθηκε από συνάδελφο η Κάρτα Ευρωπαίου Ασφαλισμένου ώστε να μην γίνει περικοπή Γνωμάτευσης,
τελικά το θέμα έληξε αισίως καθώς η Κάρτα βρέθηκε και θα προσκομιστεί και η Γνωμάτευση θα αποζημιωθεί στο ακέραιο.
Η Κάρτα Ασφαλισμένου ζητείται, παρόλο που τα στοιχεία της Κάρτας αναγράφονται στην ηλεκτρονική εκτέλεση της Γνωμάτευσης, για ταυτοποίηση των στοιχείων που αναγράφονται, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι μερικές φορές, ενδεχομένως από ανθρώπινη και θεμιτή αβλεψία γράφονται λάθος τα στοιχεία στη Γνωμάτευση,
όμως με λάθος στοιχεία ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει μετά τα χρήματα από το Ασφ. Ταμεία της χώρας στην οποία ο ευρωπαίος ασφαλισμένος είναι ασφαλισμένος.
- Χρειάζεται ΠΡΟΣΟΧΗ να ΜΗΝ καταχωρούμε τους ευρωπαίους ασφαλισμένους στον κωδικό των ελλήνων. Επειδή οι δύο αυτές κατηγορίες αποζημιώνονται ξεχωριστά και υπόκεινται σε άλλο καθεστώς αποζημίωσης οπότε, ακόμα και να γίνουν δεκτές, πιθανόν χρηματικά αυτό μπορεί να αποβεί σε βάρος του συναδέλφου λόγω πιθανών κρατήσεων που μπορεί να υπάρχουν στη μία κατηγορία και να μην υπάρχουν στην άλλη.
Αυτά τα ολίγα για την ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: