Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Μερικά tips για σωστή καταχώρηση στο e-ΔΑΠΥ

Οι απορίες είναι εκατοντάδες, τα σχόλια πολλαπλάσια. Η συντακτική ομάδα έχει δεχτεί πάρα πολλά μηνύματα και κλήσεις για την καταχώρηση των γνωματεύσεων στο νέο e-ΔΑΠΥ Παροχών.

Οφείλουμε να σας πούμε τα εξής. Καταρχάς δεν υπάρχει λόγος πανικού. 9/10 απορίες υφίστανται γιατί δεν έχουν διαβαστεί σωστά οι οδηγίες καταχώρησης, αλλά και ολοκλήρωσης περιόδου. Πρέπει να τις διαβάσετε ξανά και ξανά. 

Ναι ορισμένα στάδια, ειδικά της ολοκλήρωσης, είναι πολύπλοκα. Μετρήσαμε ούτε ένα ούτε δυο, αλλά... 25 κλικ μέχρι να τελειώσει η διαδικασία ολοκλήρωσης αφού έχουμε καταχωρήσει όλες τις γνωματεύσεις! Απίστευτος αριθμός για ηλεκτρονική διαδικασία!

Ορισμένες χρήσιμες επισημάνσεις όπως βγήκαν από την εμπειρία αναφορών από εκατοντάδες συναδέλφους θα διαβάσετε παρακάτω. Τα περισσότερα είναι ήδη γραμμένα στις οδηγίες, δε θα ήταν όμως κακό να τα ξαναθυμηθούμε:


Μέσα από το e-ΔΑΠΥ δεν θα εκδώσετε τιμολόγιο, δεν το κάνει αυτό η εφαρμογή. Τιμολόγιο θα εκδώσετε είτε από το πρόγραμμα του φαρμακείου σας είτε χειρόγραφα και απλά στο e-ΔΑΠΥ θα καταχωρήσετε τον αριθμό τιμολογίου και την ημερομηνία του κατά τα γνωστά.

- Δεν απαιτούνται αντίγραφα τιμολογίων ούτε αντίγραφα αποδεικτικών ΔΑΠΥ. Απλά το πρωτότυπο τιμολόγιο μπαίνει ΕΝΤΟΣ του φακέλου κάθε κατηγορίας αναλωσίμων (ως γνωστόν κάθε κατηγορία απαιτεί ξεχωριστή υποβολή/ξεχωριστό τιμολόγιο). 

- Απαιτείται φορολογική ενημερότητα για κάθε τιμολογίο άνω των 1500 ευρώ και ασφαλιστική ενημερότητα για ποσά άνω των 3000 ευρώ. Για μικρότερα ποσά δεν χρειάζεται τίποτα.

- Οι κατηγορίες είναι: αναλώσιμο υλικό (εδώ μπαίνουν τα αναλώσιμα διαβήτη, η πιο δημοφιλής κατηγορία), σκευάσματα ειδικής διατροφής, ακουστικα βαρυκοίας/ορθοπεδικά/αναπνευστικά είδη. Επίσης όλα αυτά σε ξεχωριστή κατηγορία αν πρόκειται για Ευρωπαίους ασφαλισμένους.

- Σε κάποια αναλώσιμα όταν δε γνωρίζετε την τιμή αποζημίωσης ή αν δε βγαίνει από το σύστημα τότε πρέπει να συμβουλευτείτε την εταιρεία... Θα σας βοηθήσει επίσης και ο κατάλογος των σκευασμάτων ειδικής διατροφής που έχουμε στο blog μας.

- Εκτυπώνετε κάθε γνωμάτευση που καταχωρείτε. Αν έχετε παραλείψει την εκτύπωση σε κάποια/ες, μπορείτε να επανεκτυπώσετε από το μενού ΜΕΤΑΒΟΛΗ στην αρχική σελίδα

Mετά από το ερωτηματικό επιλέγετε την περίοδο υποβολής που υπάγεται η γνωμάτευση που αναζητείτε, μετά επιλέγετε ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ και αφού βρείτε την επιθυμητή συνταγή κάπου στα δεξιά θα βγει η επιλογή ΕΚΤΥΠΩΣΗ. Επαναλαμβάνετε το ίδιο βήμα για κάθε συνταγή που παραλείψατε να εκτυπώσετε

- Το πρώτο πεδίο στην καταχώρηση είναι η ημερομηνία εκτέλεσης και το δεύτερο ημερομηνία γνωμάτευσης... Προσοχή, κάποιοι τα γράφουν ανάποδα και βγαίνει σφάλμα στη συνέχεια...

- Ημερομηνία έγκρισης και ΑΜΚΑ ελεγκτή δεν χρειάζονται, τα αφήνουμε κενά, στα αναλώσιμα διαβήτη. Σε όλες όμως τις υπόλοιπες γνωματεύσεις απαιτείται ελεγκτής ιατρός και το ΑΜΚΑ του.

- Για αναλώσιμα διαβήτη ΑΜΚΑ Αμεσα, ΑΜΚΑ δικαιούχου βάζουμε τα ίδια. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος βγαίνει ανασφάλιστος, βάζουμε ως ΑΜΚΑ άμεσα το ΑΜΚΑ του συζύγου.

- Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος βγαίνει ανασφάλιστος, τότε υπάρχει πρόβλημα και δεν μπορεί να προχωρήσει η συνταγή. Αναλώσιμα σε ανασφάλιστους προς το παρόν δεν δίνουμε.

- Στο πεδίο ΚΩΔΙΚΟΣ ΥΛΙΚΟΥ δεν βάζουμε κωδικό ΕΚΑΠΤΥ ούτε το barcode του είδους. Με το ερωτηματικό επιλέγουμε τη σωστή κατηγορία (διαβάστε περισσότερα εδώ). Αν δε γράψετε σωστή κατηγορία, τότε θα σας βγάλει σφάλμα ανοίγματος υποβολής περιόδου στη συνέχεια και θα αναρωτιέστε γιατί

- Όταν μας βγάζει πρόβλημα με κάποιο κωδικό null, προσπαθούμε ξανά να αποθηκεύσουμε τη συνταγή... Το δέχεται μετά από 1-2 προσπάθειες, χωρίς να πειράξετε κάποιο άλλο πεδίο.

- Στην ημερομηνία τιμολογίων για αναλώσιμα Ιανουαρίου βάζουμε την 31/1/2017, για τα δε Φεβρουαρίου την 28/2. Ως «ημερομηνία αποστολής κυτίου» που ζητείται στο τέλος βάζουμε την ημέρα που αποστέλουμε τον φάκελο, πχ. την σημερινή.

- Επιλέγετε την σωστή ΥΠΑΔ και την αποθηκεύετε. Υπάρχει ανοιχτό θέμα με τα στοιχεία ΙΒΑΝ. Σε κάποιους εμφανίζεται κενό, σε άλλους βγαίνει άγνωστος ΙΒΑΝ, συνήθως είναι του διανεμητικού λογαριασμού του συλλόγου που ανήκετε. Οι διαβεβαιώσεις που έχουμε είναι να προσπερνάτε και αυτό το θέμα. ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΙΒΑΝ, ούτε να πειραματίζεστε με το πεδίο ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ. Δεν αντιστοιχεί σε τίποτα προς το παρόν. Υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων που έχουν αναφέρει ότι δε μπορεί να γίνει ολοκλήρωση και κλείσιμο περιόδου αν δε δοθεί ΙΒΑΝ. Αναμένουμε απάντηση από το αρμόδιο τμήμα του e-ΔΑΠΥ για το θέμα.

- Ανοιχτό είναι επίσης και το θέμα με τους συντελεστές ΦΠΑ σε ορισμένες περιοχές. Δυστυχώς, το σύστημα σε κάποιες περιοχές έχει μείνει στους παλιούς μειωμένους συντελεστές των νησιών... Δεν υπάρχουν αυτοί πλέον και υπάρχει διαβεβαίωση ότι αυτό θα επιλυθεί στις επόμενες ώρες....

- Το σύστημα φαίνεται ακόμα δοκιμαστικό και ασταθές. Αποφύγετε διορθώσεις, μεταβολές κτλ κτλ..

Κατά τα άλλα ισχύουν οι γενικές οδηγίες που σας δόθηκαν από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Σίγουρα πρόκειται για ένα γιγαντιαίο εγχείρημα, το οποίο προσθέτει ύλη και τζίρο στα φαρμακεία μας. Υπάρχουν όμως πολλά κενά, τα οποία συμπληρώνονται καθημερινά. Ο εκνευρισμός όλων μας για τις ατέλειες του συστήματος είναι απολύτως δικαιολογημένος. Όλοι επιθυμούσαμε ένα πολύ πιο απλοϊκό σύστημα. Συμβουλευτείτε τις οδηγίες, οι οποίες αποτελούν τον μπούσουλα για να ολοκληρώσετε όλες τις διαδικασίες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: