Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "ΝΕΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ"

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΤΡΙΚΑΛΩΝ Ν.Π.Δ.Δ.
ΌΘΩΝΟΣ 6 Τηλ. & φαξ 24310-30092 ΤΡΙΚΑΛΑ 15-4-2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΝΕΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Σε ακραία κοινωνικα φαινόμενα τα οποία δεν έχουν σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας ούτε τον εξορθολογισμό των δαπανων, οδηγούν οι « σχεδιασμοί » διάφορων ανεύθυνων για την φαρμακευτική δαπανη.
Τελευταίο τους κατόρθωμα οι νέες ασφαλιστικές τιμές των φαρμακων που είναι κατά πολύ μικρότερες σε σχεση μ αυτές που ίσχυαν . Ετσι σε μια περίοδο ύφεσης ανεργίας και κατακόρυφης μείωσης των εισοδημάτων, ασφαλισμένοι πληρώνουν από την τσέπη τους 4 και 5 φορές περισσότερα χρήματα για τα φάρμακά τους απ΄ ότι πριν λιγους μηνες.
Συγκεκριμένα για σκεύασμα αντιλιπιδαιμικό για ένα μηνα αγωγής η συμμετοχη έχει ανέβει στα 30.81 ενώ η συνολική αξία του φαρμάκου είναι 37,18 δηλαδη συμμετοχη 82,5% ενώ σε αντίστοιχο γενόσημο φαρμακο που υποτίθεται είναι πιο φτηνό για τον ασφαλισμένο σε συνολική αξία φαρμάκου 24,18 η συμμετοχη είναι 17,81 δηλαδή συμμετοχη 73,6% .
Πλεον οι συνταξιούχοι , οι χαμηλόμισθοι, οι άνεργοι δεν μπορούν να πληρώσουν συμμετοχες στα φάρμακα 50 και 100 ευρώ με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.
Ήδη ο υποψηφιος της κεντροδεξιάς για την Ευρωπαικη Επιτροπή Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί ότι οι μεγάλες περικοπές που έγιναν στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας ηταν ¨¨λάθος ¨¨ όπως τονίζει στις δηλώσεις του.
Την ίδια ώρα που ο χώρος του φαρμάκου καταστρέφεται και οι ασθενείς μένουν ουσιαστικά ακαλυπτοι, ένας σημαντικός κρίκος της αλυσίδας της υγείας , το φαρμακείο, δέχεται πολλαπλά και μεθοδευμένα χτυπήματα.
Αρχης γενομένης από τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ασφαλιστικών Ταμείων προς τα φαρμακεία, που χρονολογούνται από το 2010, και παρα τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα ,έως τις αίολες διαταξεις του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου.
ΚΑΛΟΥΜΕ τον υπουργο Υγείας να αναθεωρήσει τους « σχεδιασμους» του για την Υγεία και την Κυβέρνηση να συμπεριλάβει στο κοινωνικό μέρισμα και την δαπάνη για τα φάρμακα τουλάχιστον των συνταξιουχων, των ανέργων,και των χαμηλόμισθων.
Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό που το δικαιούνται όλοι.
Το Φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ