Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Συμφωνια Frezyderm- Hondos "υπο προυποθέσεις"


FREZYDERM: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Αθήνα, 19-06-2012
Αρ. Πρωτ. Α3/ 911

Προς: Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Αξιότιμοι συνεργάτες Φαρμακοποιοί,

θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε άτι από τις αρχές του 2012 δεχόμαστε καταιγισμό τηλεφωνημάτων και ασφυκτικές πιέσεις από την αλυσίδα πολυκαταστημάτων Hondos Center (με επιστολή που απέστειλαν στις 14 Φεβρουαρίου 2012 από διάφορα καταστήματα της αλυσίδας) για την ένταξη των προϊόντων Frezyderm στα καταστήματά της.
Έκτοτε, μέχρι και τα μέσα Μαΐου προσπαθούσαμε να αποφύγουμε την είσοδο της Frezyderm στο εν λόγω κανάλι διανομής καλλυντικών προϊόντων, καθώς ο τρόπος λειτουργίας του δε συμβαδίζει με τα standards που θέτουμε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την διακίνηση των δερμοκαλλυντικών μας προϊόντων, τα οποία standards, από την ίδρυση της εταιρείας, πρεσβεύουμε πως μόνο το Φαρμακείο πληροί.
Στις 14 Μαΐου 2012 λάβαμε νέα επιστολή από την αλυσίδα Hondos Center (και πάλι από ένα μεγάλο αριθμό καταστημάτων), η οποία ανέφερε ενδεικτικά «...Ανησυχούμε πολύ για την καθυστέρηση-άρνηση στην εξέταση της αίτησής μας...» και «...Εάν συνεχιστεί η καθυστέρηση- άρνησή σας εξέτασης της αίτησης μας... θα υποχρεωθούμε, άμεσα, να καταγγείλουμε την παράνομη αυτή συμπεριφορά σας στην αρμόδια Αρχή για τη συμμόρφωση σας και για ό,τι συνεπάγεται.». Όλες oι προαναφερθείσες επιστολές είναι απεσταλμένες και υπογεγραμμένες από τον κο Νικόλαο Χόντο, Πρόεδρο και Διευθ. Σύμβουλο των Hondos Center.
Επίσης, έχουμε δεχθεί προσέγγιση και από τα πολυκαταστήματα Attica και τον εκπρόσωπο της εταιρείας, κο Δημήτριο Μπούμη, για την ένταξη των προϊόντων Frezyderm στα καταστήματα της αλυσίδας.
Μετά οπό την πίεση των δύο αυτών αλυσίδων πολυκαταστημάτων και το ενδεχόμενο προσφυγής στην αρμόδια Αρχή, δεν έχουμε άλλη επιλογή από την έναρξη της συνεργασίας μας με τα εν λόγω πολυκαταστήματα, θέτοντας όμως τρεις προϋποθέσεις:
Α. Σε όλα τα καταστήματα που θα ενταχθούν τα προϊόντα Frezyderm απασχολείται πτυχιούχος Φαρμακοποιός, ο οποίος είναι υπεύθυνος και σε θέση να συμβουλεύει τους καταναλωτές για τα προϊόντα φαρμακείου. Από όλα τα καταστήματα των δύο αλυσίδων που θα υπάρξει συνεργασία, είναι στη διάθεσή μας η λίστα με τα ονόματα, τις Άδειες Ασκήσεως Επαγγέλματος και οι προσλήψεις των Φαρμακοποιών. Με καταστήματα τα οποία δεν απασχολούν Φαρμακοποιό, όπως για παράδειγμα στο Hondos Center του Βόλου και της Λάρισας, δε θα υπάρξει καμία συνεργασία.
Β. Η εκπτωτική και πιστωτική πολιτική της εταιρείας μας ως προς τις δύο αλυσίδες είναι ακριβώς η ίδια με αυτήν που ισχύει για τα συνεργαζόμενα φαρμακεία, ανεξαρτήτου του ύψους παραγγελίας, καθώς επίσης θα ισχύουν και οι ίδιες προσφορές για τους καταναλωτές.
Γ. Η τοποθέτηση των προϊόντων Frezyderm θα γίνει σε ειδικό χώρο που θα περιλαμβάνει προϊόντα φαρμακείου και θα παρίσταται Φαρμακοποιός και δε θα ενταχθούν στους χώρους της επιλεκτικής ή της ευρείας αγοράς.
Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να καταστήσουμε σαφές πως σε καμία περίπτωση η Frezyderm δεν επιδίωξε μια συνεργασία με τις δύο αλυσίδες πολυκαταστημάτων, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις επιστολές που λάβαμε από την πλευρά τους. Για εμάς, πρωταρχικός συνεργάτης είναι ο Φαρμακοποιός και βασικό κανάλι διανομής των προϊόντων μας είναι το φαρμακείο.
Όλος ο εμπορικός σχεδιασμός και η στρατηγική Marketing της εταιρείας στηρίζονται στις απαιτήσεις και τη δυναμική του φαρμακείου και του Φαρμακοποιού, ο οποίος βάσει της επιστημονικής ιδιότητάς του είναι ο μόνος που μπορεί να συστήσει δερμοκαλλυντικά προϊόντα. Αυτή, άλλωστε, είναι και η φιλοσοφία της Frezyderm από την ίδρυσή της.
Σκοπός μας είναι να δημιουργούμε πάντοτε εξειδικευμένα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά δερμοκαλλυντικά, τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες της πρώτης θεραπευτικής αγωγής, μέσω του φαρμακείου. Γι' αυτό και έχουμε κάνει γνωστό στις αλυσίδες, με τις οποίες αναγκαζόμαστε να συνεργαστούμε, πως είναι άσκοπο για αυτές να εντάξουν στα καταστήματά τους τα προϊόντα μας.
Όλα όσα έχουν προαναφερθεί αποδεικνύονται και από τις επιστολές που προσωπικά παρέδωσα στον κύριο Νικόλαο Χόντο. Εισήγησή μας προς τον Σύλλογό σας είναι να τεθούν όρια και προϋποθέσεις για τη λειτουργία καταστημάτων παραφαρμάκων, τα οποία θα ελέγχονται από τον Π.Φ.Σ.
Είναι άλλωστε προφανές πως από τη στιγμή που τα πολυκαταστήματα απασχολούν Φαρμακοποιούς, θα πρέπει να είναι υπό την επίβλεψη του Π.Φ.Σ. καθώς επίσης και του Ε.Ο.Φ., όπως και εμείς ως εταιρεία υπαγόμαστε σε αυτή τη Δημόσια Αρχή για τον έλεγχο λειτουργίας μας και ποιότητας προϊόντων.
Είναι αδύνατο να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι προϊόντα τα οποία ελέγχονται και εγκρίνονται από τον Ε.Ο.Φ. και επί σειρά ετών διακινούνται αποκλειστικά από το κανάλι του φαρμακείου με τη συμβουλή του Φαρμακοποιού, έχουν πλέον θέση σε καταστήματα όπου οι βασικές τους αγορές είναι η επιλεκτική και η ευρείας, για την εξυπηρέτηση και μόνο μιας επαναληπτικής αγοράς ενός δερμοκαλλυντικού προϊόντος, την επιλογή του οποίου είχε στο παρελθόν εισηγηθεί Φαρμακοποιός.
Η Διοίκηση της Frezyderm θα βρίσκεται αρωγός σε οποιαδήποτε οργανωμένη προσπάθεια, που μπορεί να γίνει μέσω του Π.Φ.Σ., για την υπεράσπιση του κλάδου των Φαρμακοποιών και για να σταματήσει, επιτέλους, το «πλιάτσικο» των δερμοκαλλυντικών προϊόντων και η κατακρεούργηση της επιστημονικής ιδιότητας του φαρμακείου.
Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα αν θέσω και ένα ερώτημα: Μήπως μελλοντικά και σύμφωνα με τις νέες συνθήκες που θέτει το Υπουργείο Υγείας, τόσο τα OTC προϊόντα όσο και τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. θα πωλούνται στα πολυκαταστήματα και στα super market;

Με εκτίμηση
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. & Διευθ. Σύμβουλος
FREZYDERM A.B.E.E.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

TI KANEI NIAOY,NIAOY ΣTA ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ....